מיסים בארץ הקודש - קצת על שיטת המס בישראל
כאזרחים שומרי חוק אנו משלמים מיסים. מס הכנסה, מס מכירה בעת מכירת דירה ועוד ועוד מיסים מסוגים שונים. עם זאת, הגיע הזמן לערוך הכרות עם שיטת המיסוי בארץ...
על רגל אחת, בואו ונסקור- מהי שיטת תשלום המיסים הנוהגת בישראל, האם יש עוד שיטות ולמה צריך את כל העסק הזה שנקרא מיסים?
מהם מיסים?
מיסים הינם היטלים על הציבור מאת הרשויות ללא כל תמורה ישירה של הנותן. כדי שהיטל מסוים ייחשב מס הוא צריך להשתלם ללא החזר כספי למשלם, כאשר התשלום ייעודו להגיע לרשויות השונות של מדינת ישראל, הוא נעשה על ידי הממשלה וכפי שכבר ציינתי- אין תמורה ישירה.
בעולם ישנן שתי שיטות מיסוי עיקריות- האחת שיטה טריטוריאלית- בה ממסים אך ורק על הרווחים אותם הרווחת במסגרת הטריטוריה של אותה מדינה. לעומת שיטה זו ישנה שיטה של תשלום מיסים הקרויה- שיטת מס פרסונלית. זו השיטה שנוהגת במדינת ישראל. לפי שיטה זו יש לשלם גם על הכנסות שהופקו מחוץ למדינת ישראל.
סוגי מיסים
ישנם סוגים שונים של מיסים במדינה. לכל אחד מסוגי המיסים ישנה סיבה אחרת (ועל כך בהרחבה בהמשך). הווה ונכיר את סוגי המיסים השונים:
מס שולי למשל הינו מס שמוטל בצורה של מדרגות. מסכום עד סכום אחר יוטלו מיסים בשיעור אחוז מסוים. מסכום אחר לסכום שלישי יוטל מס בגובה אחר. וכן הלאה...
מס יחסי- מוטל ללא קשר להוצאה או להכנסה. מוכר לנו בעיקר מתחום הקניות, שכן מוצר מסוים מחויב בשיעור אחוז מס קבוע.
מס רגרסיבי- ככל שהמוצר יקר יותר המיסים שנשלם עליו יהיו פחותים. נשמע לא הגיוני אבל לכל דבר יש מטרה ועל מטרות המס תוכלו לקרוא בהמשך. לאחר הקריאה גם מס פרוגרסיבי ישמע בעל היגיון.
מס פרוגרסיבי- מיסים שעולים יחד עם גובה המחיר נכללים על סוג זה של מיסוי. ככל שהמחיר גבוה יותר נשלם עליו מס גבוה יותר.
למידע נוסף אודות מס שבח >>
מיסים- לשם מה?
מיסים נועדו לסיבות שונות ולהפתעתי הרבה- לעצבן את הציבור אינה אחת ממטרות המיסים. המיסים ממריצים אותנו לפעול או לא לפעול בדרך זו או אחרת. מטרתם היא לממן את הוצאות הממשל כראוי (ומכאן שהקיטורים בדבר בזבוז כספי משלם המיסים הינם נכונים).
מיסים שונים נקבעים לעיתים אך ורק כדי למנוע או לעודד מטרות מדיניות. דוגמה טובה לכך היא הטבה במס לכל מי שמתיישב במקומות הדרושים יישוב מחדש. החלטה שכזו תעודד במקצת אנשים לעבור ולהעתיק את מגוריהם למקום שבו למדינה יש בהם צורך.
כמו כן המיסים שמטילים אותם על פי גובה השכר וכדומה, נועדו לצמצם פערים בין שכבות שונות באוכלוסיה. כך מצמצמים או מונעים את העמקת הפער בין העשירים לעניים בישראל. אומנם עדיין יש הבדלי מעמדות, ואולם הם חריפים הרבה פחות. לו היו מאפשרים לכולם לשלם את אותם אחוזי מיסים ללא קשר לגובה המשכורת המצב היה הרבה יותר גרוע.
בארץ מוסיפים ומשמשים המיסים כדי לעודד קניה של תוצרת ישראל ועידוד הפיתוח הישראלי. כך אנו מוצאים עצמנו משלמים לעיתים ביוקר על תוצרת שמגיעה מחוץ לארץ והכל כדי לעודד אותנו בעקיפין לקנות את תוצרת הארץ.ההחלטות מה ימוסה ומאילו סיבות מתקבלות כמובן, על ידי נציגי הציבור שלנו.
במבט שני ובהבנה מעמיקה מה משמעותם של המיסים אולי הם כבר לא הדבר הכי גרוע שיכול לקרות לנו.אולי הם לא רק מעצבנים נורא אלא גם חשובים נורא. אולי זו לא ממש גניבה של הממשל כפי שכבר שמעתי אנשים טוענים.
מיסים הרי מסייעים לקיומינו כחברה אחת. מעודדים את פיתוח המשק והמדינה ולמעשה חוזרים אלינו לכיס בדרך אחרת. לא בצורת שטרות (כפי שאולי היינו מעדיפים) אלא בצורה של איכות חיים.
אז בפעם הבאה שאתם רואים שהורד לכם סכום זה או אחר בצורת מס, נסו לחשוב למה עשו זאת ותראו שלפתע אתם קצת יותר רגועים...